Flag

Babka migdałowa

ok. 20 - 24 porcji
Łatwy
20 min
Pyszna babka z dodatkiem ananasu i migdałów.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
230 gmąki
4 szt.jajek
230 gmargaryny
230 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmigdałów
3 plastryananasów w puszce

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę o długości ok. 35 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozbić jajka i zważyć. Pozostałe składniki (margaryna, cukier, mąka, migdały) powinny odpowiadać wadze jajek. Margarynę utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i aromat. Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami połączyć z masą. Na koniec dodać zmielone migdały. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie lub ananasy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczoną babkę wyjąć z foremki po 10 minutach.