Flag

Babka cytrynowa z gruszkami

12 porcji
Średni
40 min
Babka cytrynowa w okrągłej formie z gruszkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Gruszki
5 szt.gruszek
800 mlwody
250 gcukru
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
1 szt.laski cynamonu
Ciasto
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła
100 mlmleka
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do garnka wlej zimnej wody, dodaj cukier, sok z cytryny i laskę cynamonu. Gruszki obierz ze skórki, nie odrywając ogonków. Nie wydrążaj też gniazd nasiennych, przytnij gruszki od spodu, pozbawiając je szypułek - tak, aby stały pionowo w garnku. Postaw garnek na średnim ogniu, włóż do niego gruszki i zagotuj. Od momentu wrzenia wody, gotuj gruszki ok. 25 minut do miękkości. Gruszki wyjmij z syropu, osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do wystygnięcia.

2

Ciasto

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o śr. 21 cm. Wystudzone gruszki ustaw pionowo w przygotowanym cieście.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.