Flag

Babeczki z kremem budyniowym i owocami bez glutenu

12 porcji
Łatwy
80 min
Pyszne, maślane tartaletki z aksamitnym kremem kokosowym, malinami i jagodami. Są proste do wykonania, a efekt finalny zaskakuje.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
70 gmąki ryżowej
65 gmąki kukurydzianej
65 gmąki jaglanej
130 gmasła (zimnego)
4 łyżkicukru pudru
1 szt.jajka
Krem
400 mlmleka kokosowego
400 mlmleka
2 opak.Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
4 łyżkicukru
Do dekoracji
100 gmalin
100 gborówek amerykańskich
12 listkimięty

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
1

Ciasto

Ze składników szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 30 minut.
Formę na 12 muffinek wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm i wycinaj z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Krążki umieszczaj we wgłębieniach na muffinki i palcami doklejaj do boków. Nakłuj dno każdej babeczki widelcem. Wstaw do zamrażarki na 10 minut.

2

Pieczenie

W schłodzone babeczki włóż kawałki papieru do pieczenia i wsyp fasolę do obciążenia i piecz 10 min. Usuń fasolę i dopiecz przez około 10 minut – do lekkiego zarumienienia. Odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C

3

Krem

Mleko kokosowe dobrze wymieszaj, odlej 1/4 szklanki, resztę przelej do garnka i zagotuj. W 1/4 szklanki mleka rozpuść budyń z dwoma łyżkami cukru. Dodaj do gorącego mleka i mieszając zagotuj do zgęstnienia. Do wystudzonych babeczek nałóż krem i udekoruj owocami.