PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z kremem budyniowym i owocami bez glutenu

Pyszne, maślane tartaletki z aksamitnym kremem kokosowym, malinami i jagodami. Są proste do wykonania, a efekt finalny zaskakuje.

12 porcji

łatwy 70 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z kremem budyniowym i owocami bez glutenu

Ciasto:

70 g mąki ryżowej
65 g mąki kukurydzianej
65 g mąki jaglanej
130 g masła (zimnego)
4 łyżki cukru pudru
1 szt. jajek

Krem:

400 ml mleka kokosowego
400 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
4 łyżki cukru

Do dekoracji:

100 g malin
100 g borówek amerykańskich
12 listki mięty

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto

Ze składników szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 30 minut.
Formę na 12 muffinek wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm i wycinaj z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Krążki umieszczaj we wgłębieniach na muffinki i palcami doklejaj do boków. Nakłuj dno każdej babeczki widelcem. Wstaw do zamrażarki na 10 minut.

2

Pieczenie

W schłodzone babeczki włóż kawałki papieru do pieczenia i wsyp fasolę do obciążenia i piecz 10 min. Usuń fasolę i dopiecz przez około 10 minut – do lekkiego zarumienienia. Odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy:  o 180 °C

Piekarnik gazowy:  o 180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 20 min.

3

Krem

Mleko kokosowe dobrze wymieszaj, odlej 1/4 szklanki, resztę przelej do garnka i zagotuj. W 1/4 szklanki mleka rozpuść budyń z dwoma łyżkami cukru. Dodaj do gorącego mleka i mieszając zagotuj do zgęstnienia. Do wystudzonych babeczek nałóż krem i udekoruj owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z kremem budyniowym i owocami bez glutenu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1202kJ
287kcal
909kJ
217kcal
Tłuszcz 16.96g 12.85g
Węglowodany 31.01g 23.49g
Białko 3.92g 2.97g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt