Flag

Babeczki wiatraczki i kwiatki

12 sztuk
Średni
40 min
Smaczne babeczki udekorowane lukrami plastycznymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
100 mloleju
Do dekoracji
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na 3 części (2 x 100 g i 1 x 50 g). Do 100 g lukru dodaj kilka kropli barwnika zielonego i zagnieć lukier aby uzyskać jednolity kolor. Do 50 g lukru dodaj barwnik czerwony, zagnieć do uzyskania jednolitego koloru. Lukier plastyczny w dowolnym kolorze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj foremką kółka. Za pomocą pisaka cukrowego przyczep do wystudzonej babeczki.

4

Na wiatraczki

Kolejno rozwałkuj każdy kolor lukru plastycznego pomiędzy arkuszami grubszej folii lub na blacie podsypując delikatnie cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru wycinaj po dwa kwadraty o boku 5 cm (np. przy użyciu foremki do ciastek).


Picture - rezept-handling-windmhlen-und-blten-muffins-step-1.jpg

Pojedyńczy kwadrat natnij po przekątnych (Zdj. 1).


Picture - rezept-handling-windmhlen-und-blten-muffins-step-2.jpg

Co drugi koniec/róg zagnij do środka i lekko dociśnij aby powstał wiatraczek (Zdj. 2).


Na koniec małą kuleczkę lukru plastycznego przyklej na środek wiatraczka.

5

Na kwiatki

Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru powycinaj kółeczka wielkości ok. 12 mm (po 7 na każdy kwiatek). Przy pomocy pisaka cukrowego przyczep na babeczkę tworząc kwiatek.