PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki wiatraczki i kwiatki

Smaczne babeczki udekorowane lukrami plastycznymi

12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki wiatraczki i kwiatki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na 3 części (2 x 100 g i 1 x 50 g). Do 100 g lukru dodaj kilka kropli barwnika zielonego i zagnieć lukier aby uzyskać jednolity kolor. Do 50 g lukru dodaj barwnik czerwony, zagnieć do uzyskania jednolitego koloru. Lukier plastyczny w dowolnym kolorze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj foremką kółka. Za pomocą pisaka cukrowego przyczep do wystudzonej babeczki.

4

Na wiatraczki

Kolejno rozwałkuj każdy kolor lukru plastycznego pomiędzy arkuszami grubszej folii lub na blacie podsypując delikatnie cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru wycinaj po dwa kwadraty o boku 5 cm (np. przy użyciu foremki do ciastek).

Pojedyńczy kwadrat natnij po przekątnych (Zdj. 1).

Co drugi koniec/róg zagnij do środka i lekko dociśnij aby powstał wiatraczek (Zdj. 2).

Na koniec małą kuleczkę lukru plastycznego przyklej na środek wiatraczka.

5

Na kwiatki

Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru powycinaj kółeczka wielkości ok. 12 mm (po 7 na każdy kwiatek). Przy pomocy pisaka cukrowego przyczep na babeczkę tworząc kwiatek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki wiatraczki i kwiatki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1327 kJ
317 kcal
1440 kJ
344 kcal
Tłuszcz 11.37 g 12.36 g
Węglowodany 49.66 g 53.98 g
Białko 3.60 g 3.91 g