PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki wiatraczki i kwiatki

Smaczne babeczki udekorowane lukrami plastycznymi

12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki wiatraczki i kwiatki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na 3 części (2 x 100 g i 1 x 50 g). Do 100 g lukru dodaj kilka kropli barwnika zielonego i zagnieć lukier aby uzyskać jednolity kolor. Do 50 g lukru dodaj barwnik czerwony, zagnieć do uzyskania jednolitego koloru. Lukier plastyczny w dowolnym kolorze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj foremką kółka. Za pomocą pisaka cukrowego przyczep do wystudzonej babeczki.

4

Na wiatraczki

Kolejno rozwałkuj każdy kolor lukru plastycznego pomiędzy arkuszami grubszej folii lub na blacie podsypując delikatnie cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru wycinaj po dwa kwadraty o boku 5 cm (np. przy użyciu foremki do ciastek).

Pojedyńczy kwadrat natnij po przekątnych (Zdj. 1).

Co drugi koniec/róg zagnij do środka i lekko dociśnij aby powstał wiatraczek (Zdj. 2).

Na koniec małą kuleczkę lukru plastycznego przyklej na środek wiatraczka.

5

Na kwiatki

Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru powycinaj kółeczka wielkości ok. 12 mm (po 7 na każdy kwiatek). Przy pomocy pisaka cukrowego przyczep na babeczkę tworząc kwiatek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki wiatraczki i kwiatki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1327kJ
317kcal
1440kJ
344kcal
Tłuszcz 11.37g 12.36g
Węglowodany 49.66g 53.98g
Białko 3.60g 3.91g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej