Flag

Babeczki - Szukające zajączki

12 porcji
Średni
40 min
Czego szukają słodkie zajączki? :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt.jajka
80 mloleju
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt.banana (dużego)
2 łyżkisoku z cytryny
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
100 gwiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na 6 równych części. Z każdej oderwij ¾ i uformuj dużą kulkę - brzuszek zajączka. Z pozostałej części uformuj 3 kulki: jedną na ogonek i 2 na łapki. Kuleczki na łapki zajączka delikatnie wyciągnij i spłaszcz, by były podłużne i szersze z jednej strony. Lukier klasyczny i lukier różowy rozpuść w kąpieli wodnej. Na każdej łapce z szerszej strony, przy pomocy wykałaczki różowym lukrem namaluj trzy kropki – paluszki zajączka, a z węższej strony większą różową elipsę – piętkę zajączka. Brzuszki i ogonki zajączka nadziej na wykałaczkę zamoczoną w lukrze klasycznym i obtocz ją w wiórkach kokosowych. Elementy odstaw do wyschnięcia na papierze do pieczenia. Brzuszek zajączka umocuj na babeczce, delikatnie dociśnij, aby dekoracja dobrze się trzymała. Następnie przy pomocy lukru klasycznego przymocuj ogonek i stopy zajączka. Udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Odstaw do wyschnięcia.