PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Szukające zajączki

Czego szukają słodkie zajączki? :)

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Szukające zajączki

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt. bananów (dużego)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
100 g wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na 6 równych części. Z każdej oderwij ¾ i uformuj dużą kulkę - brzuszek zajączka. Z pozostałej części uformuj 3 kulki: jedną na ogonek i 2 na łapki. Kuleczki na łapki zajączka delikatnie wyciągnij i spłaszcz, by były podłużne i szersze z jednej strony. Lukier klasyczny i lukier różowy rozpuść w kąpieli wodnej. Na każdej łapce z szerszej strony, przy pomocy wykałaczki różowym lukrem namaluj trzy kropki – paluszki zajączka, a z węższej strony większą różową elipsę – piętkę zajączka. Brzuszki i ogonki zajączka nadziej na wykałaczkę zamoczoną w lukrze klasycznym i obtocz ją w wiórkach kokosowych. Elementy odstaw do wyschnięcia na papierze do pieczenia. Brzuszek zajączka umocuj na babeczce, delikatnie dociśnij, aby dekoracja dobrze się trzymała. Następnie przy pomocy lukru klasycznego przymocuj ogonek i stopy zajączka. Udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Odstaw do wyschnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Szukające zajączki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2064kJ
493kcal
1541kJ
368kcal
Tłuszcz 20.85g 15.56g
Węglowodany 73.60g 54.92g
Białko 3.13g 2.33g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!