PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Szukające zajączki

Czego szukają słodkie zajączki? :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Szukające zajączki

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt. bananów (dużego)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
100 g wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na 6 równych części. Z każdej oderwij ¾ i uformuj dużą kulkę - brzuszek zajączka. Z pozostałej części uformuj 3 kulki: jedną na ogonek i 2 na łapki. Kuleczki na łapki zajączka delikatnie wyciągnij i spłaszcz, by były podłużne i szersze z jednej strony. Lukier klasyczny i lukier różowy rozpuść w kąpieli wodnej. Na każdej łapce z szerszej strony, przy pomocy wykałaczki różowym lukrem namaluj trzy kropki – paluszki zajączka, a z węższej strony większą różową elipsę – piętkę zajączka. Brzuszki i ogonki zajączka nadziej na wykałaczkę zamoczoną w lukrze klasycznym i obtocz ją w wiórkach kokosowych. Elementy odstaw do wyschnięcia na papierze do pieczenia. Brzuszek zajączka umocuj na babeczce, delikatnie dociśnij, aby dekoracja dobrze się trzymała. Następnie przy pomocy lukru klasycznego przymocuj ogonek i stopy zajączka. Udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Odstaw do wyschnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Szukające zajączki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2064kJ
493kcal
1541kJ
368kcal
Tłuszcz 20.85g 15.56g
Węglowodany 73.60g 54.92g
Białko 3.13g 2.33g