Flag

Babeczki Słodkie jeżyki

12 porcji
Średni
40 min
Śmietankowe pyszczki i migdałowe kolce...
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt.jajka
80 mloleju
250 mlśmietanki 30% tł.
1 szt.banana (duży)
Do dekoracji
1 opak.Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
50 gmigdałów (słupków)

Zobacz produkty

Picture - Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
Picture - Posypki cukrowej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1/2 łyżki).

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki robiąc z jednej strony spiczasty pyszczek. Obsyp okruszkami masę pozostawiając biały pyszczek.

5

Dekorowanie

Z perełek złotych wykonaj noski, a z perełek kolorowych oczy jeżyków. Słupki migdałów powbijaj gęsto w część babeczek obsypaną okruszkami.