PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki na Wielkanoc - Kolorowe gniazdka

Naturalne, kolorowe i radosne jak zwiastuny wiosny

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki na Wielkanoc - Kolorowe gniazdka

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. cukierków "jajek"
1 opak. posypki cukrowej
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

3

Dekorowanie

Lukier wsyp do miseczki. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Lukier równomiernie rozłóż na babeczkach. Na niezastygnięty jeszcze lukier nałóż posypkę. Udekoruj jajeczkami, posypką i prymulkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki na Wielkanoc - Kolorowe gniazdka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302 kJ
311 kcal
1461 kJ
349 kcal
Tłuszcz 11.19 g 12.57 g
Węglowodany 48.54 g 54.54 g
Białko 3.86 g 4.34 g