PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Muchomorki

Pyszne babeczki jogurtowe z kremem śmietankowym

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Muchomorki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Krem:

200 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szkl. cukru
0,5 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

3

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu śmietankowego i miksuj ok. 3 minuty. Następnie dodaj 4 krople czerwonego barwnika. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor i odstaw do lodówki na 10 min. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i okrągłą tylką nałóż krem na babeczkę.

4

Dekorowanie

Do woreczka foliowego wsyp szklankę cukru i dodaj 5 kropli czerwonego barwnika. Zamknij woreczek i potrząsając i ugniatając mieszaj cukier z barwnikiem, aż cukier osiągnie jednolity kolor. Cukier przesyp do miseczki. Babeczki z kremem obtocz w czerwonym cukrze. Na koniec udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Muchomorki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1465 kJ
350 kcal
1407 kJ
336 kcal
Tłuszcz 12.36 g 11.88 g
Węglowodany 55.29 g 53.17 g
Białko 4.08 g 3.93 g