PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Małpki

Śmieszne i smaczne małpki rozweselą imprezę urodzinową Twojego dziecka

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Małpki

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt. bananów (dużego)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

24 szt. biszkoptów
100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1/2 łyżki).

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kapieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Na 12 biszkoptach przy pomocy wykałaczki narysuj polewą uśmiechy małpek i dwie kropki jako nosek.

Z lukru plastycznego uformuj 24 kuleczki o śr. ok. 0,5 cm, delikatnie spłaszcz i na każdej kulce wykałaczką narysuj polewą kropkę - oko małpki.

Biszkopty i oczy układaj na babeczkach tworząc buzie małpek. Pozostałe biszkopty przekrój na pół tworząch uszy małpek. Każdą część buzi małpki posmaruj od spodu polewą. W ten sposób dekoracja będzie się dobrze trzymała. Odstaw do wyschnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Małpki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1298kJ
310kcal
1507kJ
360kcal
Tłuszcz 18.02g 20.95g
Węglowodany 33.93g 39.45g
Białko 2.99g 3.47g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt