PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Małpki

Śmieszne i smaczne małpki rozweselą imprezę urodzinową Twojego dziecka

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Małpki

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt. bananów (dużego)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

24 szt. biszkoptów
100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1/2 łyżki).

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kapieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Na 12 biszkoptach przy pomocy wykałaczki narysuj polewą uśmiechy małpek i dwie kropki jako nosek.

Z lukru plastycznego uformuj 24 kuleczki o śr. ok. 0,5 cm, delikatnie spłaszcz i na każdej kulce wykałaczką narysuj polewą kropkę - oko małpki.

Biszkopty i oczy układaj na babeczkach tworząc buzie małpek. Pozostałe biszkopty przekrój na pół tworząch uszy małpek. Każdą część buzi małpki posmaruj od spodu polewą. W ten sposób dekoracja będzie się dobrze trzymała. Odstaw do wyschnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Małpki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1298kJ
310kcal
1507kJ
360kcal
Tłuszcz 18.02g 20.95g
Węglowodany 33.93g 39.45g
Białko 2.99g 3.47g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!