PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatuszki to cytrynowe muffiny z kwitnącą, pastelową dekoracją

12 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki kwiatki

Płatki kwiatów:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Płatki kwiatów

Płatki kwiatów do dekoracji najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kawałek lukru plastycznego białego rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Małą okrągłą wykrawaczką wycinaj kółeczka, a następnie tą samą wykrawaczką odcinaj mały kawałek w kształcie księżyca, aby powstał kształt płatka. Na jednym końcu każdego płatka wykonaj nożykiem kilka podłużnych zagłębień dla lepszego efektu płatka. Następnie zrób różowe płatki. Różowy lukier plastyczny wykonaj mieszając biały z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Na każdą babeczkę przygotuj po 5 płatków. Gdy wszystkie kwiatki już będą wycięte, ułóż je na papierze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia i utrwalenia  kształtu.

2

Babeczki

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, olej i jogurt lub mleko. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia składników (ok. 1 min). Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

3

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Lukier żółty rozpuść w gorącej wodzie wkładając do ciepłej wody opakowanie z lukrem na kilka minut. Następnie przelej oba lukry do woreczka. Odetnij niewielki koniec woreczka i oblej lukrem babeczki. Odstaw do zastygnięcia lukru. Gdy lukier zastygnie, udekoruj babeczki płatkami, a środki kwiatków wykonaj z perełek. Wszystkie dekoracje przyczep do babeczek za pomocą białego pisaka cukrowego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki kwiatki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1553kJ
371kcal
1537kJ
367kcal
Tłuszcz 10.92g 10.81g
Węglowodany 64.84g 64.20g
Białko 2.97g 2.94g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!