PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatuszki to cytrynowe muffiny z kwitnącą, pastelową dekoracją

12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki kwiatki

Płatki kwiatów:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Płatki kwiatów

Płatki kwiatów do dekoracji najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kawałek lukru plastycznego białego rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Małą okrągłą wykrawaczką wycinaj kółeczka, a następnie tą samą wykrawaczką odcinaj mały kawałek w kształcie księżyca, aby powstał kształt płatka. Na jednym końcu każdego płatka wykonaj nożykiem kilka podłużnych zagłębień dla lepszego efektu płatka. Następnie zrób różowe płatki. Różowy lukier plastyczny wykonaj mieszając biały z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Na każdą babeczkę przygotuj po 5 płatków. Gdy wszystkie kwiatki już będą wycięte, ułóż je na papierze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia i utrwalenia  kształtu.

2

Babeczki

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, olej i jogurt lub mleko. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia składników (ok. 1 min). Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

3

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Lukier żółty rozpuść w gorącej wodzie wkładając do ciepłej wody opakowanie z lukrem na kilka minut. Następnie przelej oba lukry do woreczka. Odetnij niewielki koniec woreczka i oblej lukrem babeczki. Odstaw do zastygnięcia lukru. Gdy lukier zastygnie, udekoruj babeczki płatkami, a środki kwiatków wykonaj z perełek. Wszystkie dekoracje przyczep do babeczek za pomocą białego pisaka cukrowego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki kwiatki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1553kJ
371kcal
1537kJ
367kcal
Tłuszcz 10.92g 10.81g
Węglowodany 64.84g 64.20g
Białko 2.97g 2.94g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt