PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Alpejska szarlotka

Szarlotka z aromatycznym cynamonem

o 24 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Alpejska szarlotka

Biszkopt:

4 szt. jajek
150 g cukru
50 ml oleju
100 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Warstwa jabłkowa:

2000 g jabłek
50 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
250 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
30 g cukru pudru
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony biszkopt przestudź na kratce.

3

Warstwa jabłkowa

Umyj, obierz i pokrój jabłka w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon. Podsmażaj jabłka przez ok. 10 min, do miękkości. Odstaw do przestudzenia.

Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj ją do jabłek. Gdy jabłka przestygły, wylej masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem przełóż na masę jabłkową i oprósz go delikatnie cynamonem. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Alpejska szarlotka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 833kJ
199kcal
565kJ
135kcal
Tłuszcz 9.73g 6.62g
Węglowodany 26.45g 18.00g
Białko 2.92g 1.99g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej