PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Alpejska szarlotka

Szarlotka z aromatycznym cynamonem

o 24 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Alpejska szarlotka

Biszkopt:

4 szt. jajek
150 g cukru
50 ml oleju
100 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Warstwa jabłkowa:

2000 g jabłek
50 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
250 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
30 g cukru pudru
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony biszkopt przestudź na kratce.

3

Warstwa jabłkowa

Umyj, obierz i pokrój jabłka w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon. Podsmażaj jabłka przez ok. 10 min, do miękkości. Odstaw do przestudzenia.

Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj ją do jabłek. Gdy jabłka przestygły, wylej masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem przełóż na masę jabłkową i oprósz go delikatnie cynamonem. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Alpejska szarlotka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 833kJ
199kcal
565kJ
135kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g