Flag

Beza Pavlova z niebieskim kremem i borówkami

6 porcji
Średni
15 min
Piękny i pyszny deser w nietypowej odsłonie. Niebieski, delikatnie pastelowa krem na bazie śmietanki fantazyjnie komponuje się z jasnym odcieniem bezy.
Beza Pavlova ma wiele odsłon, ale taka to dopiero coś nowego! Naturalnie barwiona na subtelny niebieski kolor bita śmietana króluje na wierzchu bezy niczym trofeum. Dodatkowo ozdobiona misternie owocami zwieńcza ten anielski wypiek.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
4 szt.białka
200 gcukru drobnego
1 łyżeczkaskrobi ziemniaczanej
1 łyżeczkasoku z cytryny
Krem
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Śmietan-fixu Niebieskiego Dr. Oetkera
1 łyżkacukru pudru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gborówek amerykańskich lub innych ulubionych owoców

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na papierze do pieczenia namaluj flamastrem okrąg o śr. 20 cm. Odwróć papier, aby flamaster nie pobrudził bezy i ułóż papier na płaskiej dużej blaszce z wyposażenia piekarnika.
Piekarnik nagrzej do temp. 140°C – góra dół.

2

Beza

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj cukier.
Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.
Dodaj sok z cytryny oraz skrobię i krótko zmiksuj. Gotową masę wyłóż na narysowany na papierze okrąg, rozsmaruj i podnieś łyżką boki do góry.

3

Pieczenie

Bezę włóż do piekarnika i piecz przez pierwsze 5 minut w temp. 140°C, po czym obniż temp. do 100°C. Susz bezę przez ok. 2 h, następnie pozostaw w otwartym piekarniku do wystudzenia.

Czas pieczenia: 5 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C


Suszenie

Czas suszenia: ok. 120 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C

4

Krem

Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix niebieski Dr. Oetkera wymieszany wcześniej z cukrem pudrem oraz cukier z wanilią. Ubij całość na sztywno. Wyłóż krem na bezę i udekoruj borówkami.