Flag

Chutney z cukinii, mandarynek i brzoskwiń

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
40 min
Orientalny chutney warzywno-owocowy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
3 łyżkipestek dyni
600 gcukinii (bez skórki i pestek)
1 szt.mandarynek w puszce
800 gbrzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
3 łyżkioctu winnego
3 łyżkicukru
0,5 łyżeczkibazylii (suszonej)

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukinię umyj i obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Odważ 600 g. Mandarynki odsącz. Sok z puszki przelej do garnka, dodaj cukinię i gotuj wszystko tak długo, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie umyj brzoskwinie, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Kiedy cukinia będzie już miękka, dodaj do garnka przygotowane brzoskwinie, Żelfix i ocet winny. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj mandarynki i pestki z dyni. Całość dopraw do smaku cukrem i suszoną bazylią i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Gorący chutney przełóż do wyparzonych słoiczków, które po napełnieniu odłóż do góry dnem na ok. 5 minut.