
Ciasto orzechowe z rodzynkami
Składniki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki na ciasto. Całość dokładnie zagnieść. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C, pozostawić do wyrośnięcia tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Orzechy, żółtka, mleko, bułkę tartą, aromat waniliowy, cukier, rodzynki (wcześniej umyte i osączone) miksować przez 1 minutę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, wymieszać łyżką. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika, ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 45 x 28 cm. Nadzienie orzechowe rozsmarować na cieście. Ciasto zwinąć jak roladę, zlepiając końce. Tortownicę o średnicy 26-27 cm posmarować tłuszczem. Roladę umieścić w tortownicy w formie zwiniętego ślimaka. Ciasto posmarować zagęszczonym mlekiem, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać drewnianym patyczkiem.
Ciasto piec na najniższym poziomie piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Szarlotka bezglutenowa

Tort pająk

Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

Pierniczki świąteczne karoce

Ciasto na maślance z rabarbarem a’la drożdżówka

Ciasto owocowe z kruszonką
