
Ciasteczka Mikołaje
Składniki
Przygotowanie:
Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.
Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wystudź.
Jedno opakowanie lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały i czerwony lukier plastyczny rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 mm. Foremką do ciastek wytnij kółka, a następnie odetnij tą samą foremką fragment aby powstała broda. Z postałego białego lukru wytnij cienkie paski na obwódkę czapki. Z czerwonego lukru plastycznego wytnij kółka tą samą foremką. Ze środka wytnij cienki pasek i uformuj z niego dwie kuleczki na nosy. Wszystkie elementy Mikołaja przyklej za pomocą pisaka cukrowego.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Cynamonowy placek z jabłkami

Babka cytrynowa z żurawiną

Sernik na zimno z owocową galaretką

Waniliowe bezglutenowe ciasteczka

Ciasteczka Jeże

Ciasteczka francuskie z glazurowaną brzoskwinią
