Flag

Zawijaski ze szpinakiem

12 sztuk
Średni
40 min
Ciasto drożdżowe z dodatkiem szpinaku i fety
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 mlmleka (ciepłego)
50 gmasła
1 łyżeczkacukru
300 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
Farsz
250 gszpinaku (świeżego)
2 ząbkiczosnku
2 łyżkioliwy
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
100 gsera typu "Feta"
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko zagotuj w garnku, dodaj do niego masło i cukier, zdejmij z ognia i odstaw. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól i ciepłe mleko (nie gorące) z masłem i cukrem. Zagnieć ciasto ręką lub mikserem. Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj ciasto ręką podsypując mąką jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Następnie podziel ciasto na 12 kul, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

2

Przygotuj formę na muffiny i włóż do niej papilotki.

3

Farsz

Szpinak dokładnie umyj. Czosnek obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i listki szpinaku. Dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż jeszcze 5 minut. Ser typu Feta pokrój w drobną kostkę.

4

Gdy ciasto wyrośnie uformuj z każdej z kul podłużny wałeczek o długości ok. 20 cm, każdy wałeczek rozwałkuj, by powstał pasek ciasta o grubości około 1 cm i szerokości około 4 cm. Nałóż farsz równomiernie wzdłóż paska ciasta, a następnie fetę. Ważne by wszystkie paski były podobnej długości i grubości. Wówczas ślimaki po upieczeniu będą równe. Z wałeczków formuj ślimaki i układaj w papilotkach tak by był widoczny ślimaczek.

5

Pieczenie

Ślimaczki przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C