Flag

Tort z makiem

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Wykwintny tort makowy ze śmietaną i dżemem porzeczkowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmaku
100 gcukru
25 gmiodu
15 gmasła
100 gmigdałów mielonych
150 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 gmasła
6 szt.jajek
6 łyżekkaszy manny
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa śmietanowa
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
3 łyżkidżemu z czarnych porzeczek
Do dekoracji
25 gżurawiny suszonej
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mak zalej wrzątkiem, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. W garnku rozpuść cukier, miód i masło, dodaj mak i smaż przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy. Następnie dodawaj po 1 żółtku, stale miksując, dodaj migdały, kaszę manną, masę makową, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj krótko mikserem na najniższych obrotach. Ciasto nałóż do formy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj masę śmietanową i razem wymieszaj. Ciasto przekrój na 3 części, dolny placek posmaruj dżemem, przykryj drugim blatem ciasta i nałóż na niego połowę masy śmietanowej. Przykryj trzecim krążkiem, posmaruj wierzch i boki tortu drugą połową masy.

3

Dekorowanie

Tort udekoruj suszoną żurawiną oraz dekoracjami z czekolady.