Flag

Tort z koroną dla dzieci

ok. 10 - 12 porcji
Średni
60 min
Tort z kremem waniliowym idealny na dzięcięce przyjęcie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
6 szt.jajek
1 szczyptasoli
12 łyżekcukru
6 łyżekmąki
6 łyżekmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 mlmleka (schłodzonego)
100 gmasła (miękkiego)
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 szt.wafli
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
9 szt.pianek Marshmallows

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, każdą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy 1 tortownicę w tym wymiarze należy najpierw upiec jeden biszkopt z połowy podanej porcji a potem drugi. W dużej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Do piany dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać, na koniec przesiać do miski obie mąki i proszek do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać rózgą. Masę podzielić na dwie tortownice.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Korona

Z płaskiego wafla wyciąć 8 trójkątów o wymiarach ok. 4 x 8 cm. Lukier gotowy żółty rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy trójkąt posmarować lukrem z obu stron. Gdy lukier zastygnie ostrym nożem wyrównać boki trójkątów. Na krawędziach narysować linie żółtym pisakiem cukrowym, ozdobić linie złotymi perełkami. W gorącej wodzie rozpuścić lukier gotowy różowy, odciąć róg opakowania. Ozdobić nim koronę. Na koniec dodać jeszcze perełki błyszczące. 5 pianek pokroić na 3 plasterki. Każdy krążek udekorować różowym lukrem, perełkami błyszczącymi i złotymi.

4

Krem

Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać zawartość opakowania kremu, miksować przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzeć miękkie masło. Dodać je do kremu, wszystko razem miksować jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego, krem dokładnie wymieszać aż będzie jednolity.

5

Dekorowanie

Biszkopty ściąć z wierzchu żeby były równe. Pierwszy biszkopt posmarować kremem, przykryć go drugim blatem. Boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie równo rozsmarować końcową warstwę kremu. Po nałożeniu całego kremu ułożyć na wierzchu koronę z wafli, żeby wafle się nie przewracały można je podeprzeć pozostałymi piankami przekrojonymi na pół. Boki tortu udekorować piankami w lukrze, a wierzch ozdobić perełkami. Dekoracje najlepiej nakładać na tort tuż przed podaniem.