Flag

Tort makowy na Boże Narodzenie

ok. 12 - 16 porcji
Średni
60 min
Wyśmienity tort przekładany masą śmietanową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmaku
70 gmigdałów
100 gmasła
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
6 szt.jajek
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 słoikdżemu z czarnych porzeczek
Do dekoracji
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Wystudzony tort przekroić poziomo na dwa blaty.

3

Masa

500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie posmarować go masą śmietanową. Przykryć drugim blatem tortu i wierzch również posmarować cienko masą.

4

Dekorowanie

Pozostałą część masy śmietanowej umieścić w szprycy i wyciskać rozetki na wierzchu tortu. Całość udekorować perełkami złotymi i śnieżynkami.