Flag

Tort czekoladowy z truskawkami w żelu

16 porcji
Trudny
60 min
Czekoladowe ciasto, krem, polewa, a wszystko to przełożone truskawkami w żelu. Dopełnienie stanowi dekoracja z czekoladowej „kory” i świeżych kwiatów.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
100 mlwody
Żel truskawkowy
1,5 łyżeczkiŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
300 gtruskawek
0,5 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
3 łyżkicukru
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
Czekoladowa kora
50 gczekolady deserowej
Krem
50 gczekolady mlecznej
50 gczekolady gorzkiej
300 mlśmietanki 30% tł.
3 łyżkicukru pudru
250 gserka mascarpone
Poncz
100 mlwody
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
1 łyżkacukru
Polewa
100 gczekolady gorzkiej
100 gczekolady mlecznej
100 gmasła
Do dekoracji
1 gałązkakwiatków

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania ciasta czekoladowego wsyp do miski, dodaj jajka, wodę i rozpuszczone masło. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dwie formy o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do jednej przelej ⅔ masy, a do drugiej ⅓.

2

Pieczenie

Tortownicę z większą ilością ciasta piecz wg poniższych wskazówek do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Pieczenie

Tortownicę z mniejszą ilością ciasta piecz wg poniższych wskazówek do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Żel truskawkowy

Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. W międzyczasie umyj truskawki, oderwij szypułki, pokrój na kawałki i umieść je w garnku. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier, po czym podgrzej na średniej mocy palnika tak, aby cukier się rozpuścił. Następnie rozprowadź mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i dodaj do owoców. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorących truskawek dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Jeszcze przez chwilę podgrzewaj by żelatyna dobrze się rozpuściła, pamiętając o tym, żeby nie dopuścić do ponownego zagotowania. Odstaw owoce do ostygnięcia.

5

Czekoladowa kora

Czekoladę rozpuść, wylej na blachę odwróconą do góry dnem i odstaw do zastygnięcia. Do zrobienia czekoladowej kory użyj noża z cienkim ostrzem lub metalowej szpachelki. Trzymając ostrze w poprzek pod lekkim kątem, krótkimi ruchami „od siebie” zeskrobuj czekoladę, która zacznie samoistnie się zwijać.

6

Krem

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Do masy dodaj przestudzoną, płynną czekoladę, wymieszaj na jednolitą masę.

7

Przełożenie

Z obu ciast zetnij wypukły wierzch. Wyższe ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru. Na paterze ułóż dookoła paski papieru do pieczenia, tak by chroniły ją przed zabrudzeniem i dały się łatwo wyjąć spod gotowego tortu. Na paterze układaj kolejno: blat czekoladowy, warstwa truskawek w żelu i warstwa kremu. Następnie drugi blat, warstwa trsuskawek w żelu i warstwa kremu. Drugą warstwę przykryj trzecim blatem ciasta czekoladowego. Boki ciasta wyrównaj z nadmiaru kremu. Tort wstaw do lodówki, do lekkiego schłodzenia.

8

Polewa

Czekolady rozpuść z masłem i wymieszaj na jednolitą polewę. Odstaw do wystudzenia. ⅓ polewy wylej na wierzch tortu i rozprowadź szpatułką po całej powierzchni. Za pomocą szpatułki, nakładaj polewę na boki tortu. 

9

Dekorowanie

Na niezastygniętej jeszcze polewie umieść czekoladową korę i udekoruj tort prawdziwymi kwiatkami.