Flag

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

16 porcji
Średni
40 min
Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i czekoladowym z płatkami migdałów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
200 mlwody
2 łyżkicukru
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
Krem ajerkoniakowy
300 mlmleka (zimnego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Krem czekoladowy
300 mlmleka (zimnego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Do dekoracji
100 gpłatków migdałowych
2 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm. Wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój na 3 warstwy. Nasącz przygotowanym ponczem.

3

Krem ajerkoniakowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Krem czekoladowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

Przełożenie i dekorowanie

Blaty biszkoptu nasącz ponczem. Na dolny blat wyłóż krem czekoladowy (4 łyżki odłóż do dekoracji), przykryj drugim blatem, a następnie wyłóż krem ajerkoniakowy. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu udekoruj kremem ajerkoniakowym. Rozetki na torcie wykonaj z odłożonego kremu czekoladowego. Boki tortu obsyp wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekoruj różyczkami z opłatka.