Flag

Thermomix®: Keks

25 porcji
Średni
180 min
Keks z bakaliami oraz cukrem ze skórką pomarańczową w Thermomix®
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Keks
5 szt.jajek
1 szczyptasoli
60 gorzechów włoskich łuskanych
40 gdaktyli suszonych, bez pestek, miękkich (patrz wskazówka)
40 gmoreli suszonych, bez pestek, miękkich (patrz wskazówka)
70 grodzynek
70 gżurawiny suszonej
40 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
40 gskórki cytrynowej kandyzowanej
255 gmąki pszennej
150 gcukru
2 łyżeczkiCukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
150 gmasła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 grumu lub 50 g wody
Lukier
150 gcukru
20 - 25 gsoku z cytryny
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Formę (dł. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek, odstaw.

2

Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej białka, dodaj sól, ubijaj 2 min/obr. 3.5. Zdejmij motylek. Pianę przełóż do dużej miski, odstaw. Opłucz i osusz naczynie miksujące.

3

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż orzechy, daktyle i morele, rozdrobnij 1 s/obr. 6.

4

Dodaj rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i 5 g mąki, wymieszaj 5 s/wsteczne/obr. 3. Przesyp do innego naczynia, odstaw.

5

Do naczynia miksującego włóż żółtka, dodaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową, ubijaj 2 min/obr. 3

6

Dodaj masło, pozostałe 250 g mąki, proszek do pieczenia i rum, wymieszaj 15 s/obr. 4. Ciasto przełóż do miski z białkami, delikatnie wymieszaj kopystką, następnie dodaj rozdrobnione bakalie z mąką i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Piecz 50 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony keks zostaw w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia (ok. 60 min). Umyj i osusz naczynie miksujące.

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

7

Lukier

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

8

Dodaj sok z cytryny, podgrzewaj 2 min/50°C/obr. 2. Keks posmaruj lukrem i udekoruj posypką. Keks podawaj jako deser.