Flag

Thermomix®: Ciastka imbirowe z białą czekoladą

15 sztuk
Łatwy
380 min
Ciastka imbirowe z białą czekoladą w Thermomix®
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciastka imbirowe
260 gmąki pszennej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczkiimbiru suszonego, mielonego
1 łyżeczkacynamonu
0,25 łyżeczkigoździków mielonych
1 szczyptagałki muszkatołowej mielonej
1 szczyptasoli
200 gmasła miękkiego, pokrojonego na kawałki
30 gmiodu lub 30 g melasy
30 gcukru trzcinowego nierafinowanego (patrz wskazówka), plus dodatkowo 70 g do obtoczenia
1 szt.jajka w temp. pokojowej
Dekoracja (patrz wariant)
100 gczekolady białej pokrojonej na kawałki
30 gśmietanki 30% tł.
20 gmasła
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Ciastka imbirowe

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól, wymieszaj 10 s/obr. 4. Przesyp do innego naczynia, odstaw.

2

Załóż motylek. Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj miód i 30 g cukru, ubijaj 2 min/obr. 3. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3

Dodaj jajko, ubijaj 2 min/obr. 3. Zdejmij motylek. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4

Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, wymieszaj 30 s/obr. 4. W razie potrzeby przemieszaj kopystką. Ciasto przełóż do innego naczynia, przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki na 1 godz. Na ok. 10 min przed końcem schładzania nagrzej piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

5

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej pozostałe 70 g cukru, odstaw. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta, dłońmi formuj kulki (Ø 5 cm), obtaczaj je w odważonym wcześniej cukrze i kładź na przygotowaną wcześniej blasze, zachowując 5-7 cm odstępy. Każdą kulkę ciasta lekko spłaszcz dłonią. Piecz partiami 12-15 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka ostrożnie przełóż na kratkę i odstaw do ostudzenia (ok. 30 min, patrz wskazówka). Umyj i osusz naczynie miksujące.

Czas pieczenia: 12 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

6

Dekoracja (patrz wariant)

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czekoladę, dodaj śmietanę i masło, rozdrobnij 5 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztop 3 min/50°C/obr. 2. Polewę przelej do innego naczynia, odstaw.

7

Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia i ułóż na nich ciastka. Za pomocą łyżeczki rozsmaruj polewę na połowie każdego ciastka. Odstaw do całkowitego stężenia polewy (ok. 3 godz.).

8

Pisakami cukrowymi narysuj na każdym ciastku wzór ostrokrzewu. Ciastka imbirowe z białą czekoladą podawaj jako deser.