Flag

Tartaletki z truskawkami

4 sztuk
Średni
100 min
Tartaletki z truskawkami z Cukrem wanilinowym Premium Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
150 gmąki
50 gcukru pudru
100 gmasła zimnego, pokrojonego na małe kawałki
2 szt.żółtek
1 łyżkawody
Bita śmietana
20 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 szt.żółtek
80 gmasła roztopionego
1 łyżeczkaŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
4 łyżkiwody gorącej
Do dekoracji
350 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i wodę. Szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Tartaletki nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut. 

2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C i piecz zmrożone tartaletki do zrumienienia ciasta. 

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone tartaletki pozostaw do wystudzenia.

3

Bita śmietana

Cukier puder wymieszaj z cukrem wanilinowym i ze śmietan fixem. Śmietankę przełóż do miski i ubij krótko mikserem. Następnie dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan fixem i ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełóż śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij krem na spód tartaletek. Na środku wyciśnij większą ilość kremu, dookoła której ułożysz truskawki.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj i usuń szypułki. Zetnij część od szypułki  na prosto, żeby ułożyć truskawki na kremie. Ułóż truskawki dookoła kremu. Jeżeli  masz duże truskawki, możesz przeciąć je wzdłuż.