Flag

Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

12 porcji
Średni
60 min
Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
150 gmąki pszennej
50 gcukru pudru
100 gmasła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
2 szt.żółtek
2 łyżkiwody zimnej
Krem waniliowy
250 mlmleka
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
50 gcukru
4 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Galaretka z truskawek
100 gtruskawek
5 gcukru
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gtruskawek
1 listekmięty

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na formę do tarty o śr. 26 cm. Przykryj brzegi ciasta, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystaw z piekarnika i ostudź.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Krem waniliowy

Do garnka przelej mleko oraz śmietankę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wyskrob ziarenka. Ziarek wraz z laską umieść w garnku, dodaj cukier i zagotuj. Odstaw z palnika.
Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą przez ok. 10 minut.
Namoczoną żelatynę dodaj do ciepłej śmietanki, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
Przelej niewielką ilość jeszcze płynnego kremu na spód tarty, by uzyskać dosłownie dwa milimetry kremu i odstaw do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wystaw z lodówki, przelej wymieszaną pozostałą część kremu. I wstaw na około godzinę do lodówki.

4

Galaretka z truskawek

Truskawki z cukrem umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Przetrzyj przez sitko do miseczki.
Dwa listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, dokładnie odciśnij w dłoniach, po czym rozpuść i wymieszaj z truskawkami. Przelej na tartę i odstaw ponownie do lodówki do stężenia truskawkowej warstwy.
Truskawki pokrój na plasterki i poukładaj na jednej stronie ciasta. Udekoruj listkiem mięty.

Porady i wskazówki