Flag

Świąteczny piernik z powidłami

ok. 14 - 16 porcji
Średni
80 min
Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i udekorowany lukrem plastycznym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 mlwody
250 gmasła (rozpuszczonego i ostudzonego)
Przełożenie
1 słoikpowideł śliwkowych
Krem maślany
200 gmasła (miękkiego)
130 gcukru pudru
1 - 2 łyżkimleka
1 - 2 kropleAromatu waniliowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Piernika XXL Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, wodę i rozpuszczone masło. Całość miksuj przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj i wstaw do podgrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestudzenia.

3

Przełożenie

Gdy piernik już wystygnie, przekrój go na dwa równe blaty (jeśli górny blat jest zbyt wypukły można go nieco ściąć). Dolny posmaruj powidłami na całej powierzchni, a następnie przykryj górnym blatem.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj. Gotowym kremem posmaruj boki i wierzch piernika. Wstaw na ok. 10 - 15 minut do lodówki.

5

Dekorowanie

100 g lukru plastycznego zagnieć z kilkoma kroplami barwnika zielonego do uzyskania jednolitego koloru. Pozostały biały lukier plastyczny zagnieć lekko, a potem rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na średnicę większą niż średnica piernika + wymiar boków z obu stron. Przy pomocy wałka przenieś go na piernik i zaczynając od samego środka, aż po boki piernika delikatnie wygładź lukier dłońmi (lub specjalną packą do lukru plastycznego). Nadmiar lukru wystający poza boki piernika zetnij ostrym nożykiem.


Zielony lukier plastyczny rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 3 mm. Wytnij duży trójkąt i mały prostokąt (na dużą choinkę), a foremką do ciasteczek wytnij małe choinki. Przyklej do białego lukru zwilżając delikatnie mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Białym cukrowym pisakiem zrób szlaczek od czubka po dół choinki i udekoruj perełkami.