Flag

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Delikatny sernik z dodatkiem białej czekolady i wiśni
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na umiarkowaną moc palnika (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się ściąć).
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
180 gherbatników
120 gmasła
1 łyżkakakao
Masa serowa
200 gczekolady białej
1000 gtwarogu trzykrotnie mielonego
150 gcukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
5 szt.jajek
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
150 gwiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Sernixa Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do 160˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią, następnie dodaj jajka, Sernix oraz roztopioną czekoladę. Wszystkie składniki zmiksuj. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Na wierzch sernika rozłóż wiśnie (mrożone wcześniej rozmroź i odcedź z soku).

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik odstaw do lodówki do schłodzenia.

Porady i wskazówki

  • Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na umiarkowaną moc palnika (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się ściąć).