Flag

Przekładaniec kokosowy

ok. 24 porcji
Średni
40 min
Biszkopt, wartswa kokosowa i masa budyniowa
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
4 szt.jajek
130 gcukru
100 gmąki
40 gmąki ziemniaczanej
Warstwa kokosowa
4 szt.białka
165 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 gwiórków kokosowych
Krem budyniowy
4 szt.żółtek
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1000 mlmleka
200 gcukru
200 gmasła (miękkiego)
Poncz
250 mlwody
3 łyżkicukru
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
Polewa
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 mlmleka
3 łyżkiwiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód blachy o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając masę jajeczną. Suche składniki przesiej i w kilku partiach dodaj do masy delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Warstwa kokosowa

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj. Następnie masę kokosową przełóz do takiej samej blachy, w jakiej upieczony był biszkopt.

4

Pieczenie

Ciasto kokosowe wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

5

Krem budyniowy

Mleko podziel na dwie części. Do pierwszej części dodaj budynie i żółtka, wymieszaj. Drugą część zagotuj z cukrami. Gotujące się mleko odstaw z ognia i dodaj do niego rozrobiony budyń
z żółtkami, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu i cały czas mieszając zagotuj mleko, aż do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia przykrywając go folią spożywczą. Zimną masę zmiksuj z miękkim masłem.

6

Przekładanie ciasta

Biszkopt przekrój poziomo na pół. Wodę, cukier i cytrynę wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopty. Dolną część biszkoptu przełóż połową kremu budyniowego, a następnie połóż ciasto kokosowe. Pozostałą część kremu wyłóż na warstwę kokosową i kolejną górną część biszkoptu.

7

Polewa i dekorowanie

Polewy przełóz do garnka dodaj mleko i ciągle mieszając podgrzej do rozpuszczenia się i połaczenia składników. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.