Flag

Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

ok. 60 sztuk
Średni
120 min
Malutkie ptysie (profiterole), nadziewane ajerkoniakowym kremem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto parzone
100 mlmleka
150 mlwody
125 gmasła
1 szczyptasoli
150 gmąki
4 szt.jajek
1 szt.białka
Krem ajerkoniakowy
50 gmasła (miękkiego)
300 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
1 łyżkawódki
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko, wodę, masło oraz sól umieść w garnuszku i ustaw na średniej mocy palnika. Jak tylko całość się zagotuje, od razu wsyp mąkę. Ciągle mieszając, gotuj, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie odstaw masę do przestudzenia. W osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z białkiem. Kiedy masa wystygnie, powoli przelewaj do niej roztrzepane jajka i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C i przygotuj blachy z wyposażenia piekarnika, wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj na papier porcje o śr. ok. 3 cm, pozostawiając większe odstępy. 

2

Pieczenie

Ptysie wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Krem ajerkoniakowy

W mniejszym naczyniu utrzyj masło na jasną, puszystą masę. Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę, wsyp zawartość opakowania kremu ajerkoniakowego i całość miksuj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj utarte masło i dalej miksuj do momentu połączenia się składników. W wersji dla dorosłych pod koniec miksowania dodaj alkohol. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj każdego ptysia po kolei.

4

Dekorowanie

Na blat wyłóż kawałek papieru, postaw na nim kratkę i poukładaj nadziane profiterole. Torebkę polewy umieść w gorącej wodzie na kilka minut, po czym odetnij niewielki rożek i oblej nią ptysie.