Flag

Potworki z drożdżowego ciasta

ok. 12 - 15 porcji
Średni
40 min
Zabawne potworki na Halloween i nie tylko
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
200 mlmleka
450 gmąki
80 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
10 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
4 szt.żółtek
150 gmasła
Krem
250 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
10 kropliAromatu rumowego Dr. Oetkera
2 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
150 gserka homogenizowanego waniliowego
Do dekoracji
2 - 3 łyżkidżemu truskawkowego, niskosłodzonego
1 łyżkacukru pudru
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, wlać do mąki, wsypać cukier, cukier wanilinowy, sól, aromat cytrynowy, żółtka, zagnieść. Na koniec dodać stopione, ostudzone masło, ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść, uformować wałek o grubości 5 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm, z których następnie formować kulki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Wystudzone ciastka przekroić na połowę.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do aromatu rumowego dodać żelatynę, rozpuścić, dodać do serka homogenizowanego. Gęstniejącą masę połączyć ze śmietaną. Krem nałożyć do papierowej tutki, wyciskać na dolne połówki bułek formując na brzegach zęby. Przykryć skośnie drugą połówką i lekko docisnąć. Na wierzchu zrobić oczy. Posypać cukrem pudrem. Dżem umieścić w papierowej tutce i wycisnąć w paszczy potworków. Oczy udekoruj dekoracjami z czekolady, posypką i perełkami.