Flag

Piernik przekładany budyniem i powidłami

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Tradycyjny piernik przełożony masą budyniową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
0,75 szkl.cukru
100 gmiodu
1 łyżkawody
0,5 szkl.śmietany 18% tł.
140 gpowideł śliwkowych
240 gmąki
1 płaska łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Warstwa budyniowa
200 mlmleka
3 łyżkicukru
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
150 mlśmietanki 30% tł.
Przełożenie
150 gpowideł śliwkowych
Do dekoracji
100 gczekolady gorzkiej
100 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, powidła, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Zmiksuj od uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż do podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia.

3

Warstwa budyniowa

Z 200 ml mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko ze śmietanką zagotuj. Rozmieszany proszek przelej do gotującego się mleka i gotuj, cały czas mieszając do zgęstnienia.

4

Przełożenie

Dobrze wystudzony piernik przekrój poziomo na 3 części. Pierwszą część posmaruj powidłami śliwkowymi, następnie przykryj drugą częścią i rozsmaruj na nim gorący budyń, przykryj trzecią częścią. Piernik wstaw do lodówki na 2-3 h, do stężenia kremu budyniowego.

5

Dekorowanie

Czekoladę posiekaj i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą polej schłodzony piernik, przykrywając też jego boki. Udekoruj perełkami. Odstaw ciasto do zastygnięcia polewy.