Flag

Pierniczki w czekoladzie

ok. 30 sztuk
Średni
40 min
Piernikowe liski w czekoladowych ubrankach
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmiodu
50 gmargaryny
1 łyżkawody
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 szt.jajka
300 gmąki
50 gcukru pudru
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Miód z margaryną roztopić, wymieszać i ostudzić. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do miodu dodać sodę, przyprawę korzenną i jajko, dokładnie wymieszać. Na stolnicy mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, zrobić wgłębienie, połączyć z miodem. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.

2

Pieczenie

Ciasto rozwałkować, foremkami lub nożem wycinać wzory i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Upieczone pierniczki wystudzić. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierniki dekorować polewą i perełkami.