Flag

Mazurek pomarańczowy z czekoladą

10 porcji
Średni
40 min
Coś, czego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, czyli Mazurek! Spróbuj pysznego połączenia czekolady i pomarańczy – zachwyci rodzinę i przyjaciół ❤️
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód kakaowy
160 gmąki pszennej
70 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
1 łyżkaczarnego kakao
50 gcukru
150 gmasła (zimnego)
2 szt.żółtek
1 łyżkawody zimnej (opcjonalnie)
Curd pomarańczowy
180 mlsoku pomarańczowego
30 mlsoku z cytryny
90 gcukru lub brzoskwiniowego
100 gmasła zimnego
2 szt.jajek
3 szt.żółtek
Ganache czekoladowy
80 gczekolady gorzkiej
50 gczekolady mlecznej
100 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
1 opak.Magii Barw Różowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Magii Barw Różowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misie miksera umieść mąki, cukier, proszek do pieczenia, kakao i masło. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj żółtka i ponownie zagnieć. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody.
Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż dno tortownicy i boki do wysokości około 1,5 cm.

2

Pieczenie

Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Curd pomarańczowy

W rondelku umieść wszystkie składniki na curd pomarańczowy. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą kuchenną, do momentu aż curd zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń (musi się zagotować). Nie wolno przerywać mieszania – inaczej w kremie pojawią się grudki. Jeśli po zagotowaniu krem nie jest gładki i jednolity, przetrzyj go przez drobne sitko.
Curd przykryj folią spożywcą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Następnie wyłóż go na gotowy spód i odstaw do lodówki na czas przygotowania czekoladowej warstwy.

4

Ganache czekoladowy

Czekolady drobno posiekaj. W garnuszku zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia i zalej czekolady. Odstaw do lekkie przestygnięcia. 3-4 łyżki gotowego ganache odłów w miseczce do lodówki – będzie potrzebny do dekoracji.
Przestudzony ganache wylej na pomarańczowy curd, wyrównaj i odstaw do lodówki. 

5

Dekorowanie

Odłożony ganache przełóż do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z ozdobną tylką. Udekoruj mazurek tworząc czekoladowe wzorki lub gwiazdki. Na koniec posyp ulubioną posypką z serii Magia Barw. 
Baw się i dekoruj z fantazją!