Flag

Mazurek drożdżowy

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Mazurek z migdałami, pomarańczą i rodzynkami - idealny wielkanocny przysmak
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Podana lista składników wystarcza na przygotowanie dwóch mazurków.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto drożdżowe
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
150 mlmleka
4 szt.żółtek
500 gmąki
250 gcukru
1 szczyptasoli
150 gmasła
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
Masa pomarańczowa
250 gcukru
50 gmigdałów
3 szt.pomarańczy
3 łyżkiwódki lub likieru pomarańczowego
Do dekoracji
50 gmigdałów
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
50 grodzynek

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wymieszać drożdże z mlekiem podgrzanym do temperatury pokojowej, dodać żółtka. Wsypać mąkę z cukrem i solą, a następnie rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośniętym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy 24 cm. Brzeg ciasta podwyższyć, zawinąć na wysokość 1 cm. Poczekać aż ciasto wyrośnie.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Pomarańcze na masę dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć. Do garnka zetrzeć na tarce skórki pomarańczowe i wycisnąć sok, dodać cukier oraz zmielone migdały gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać alkohol. Na upieczone ciasto nałożyć ciepłą masę pomarańczową. Wierzch mazurka udekorować otartą skórką z pomarańczy, migdałami oraz bakaliami.

Porady i wskazówki

  • Podana lista składników wystarcza na przygotowanie dwóch mazurków.