Flag

Maślany tort z malinami

ok. 18 porcji
Trudny
60 min
Intensywnie malinowy tort pokryty kremem maślanym i udekorowany prymulkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
120 gmąki
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
6 szt.jajek
200 gcukru
Poncz
125 mlwody przegotowanej
0,5 szt.soku z cytryny
2 łyżkicukru pudru
Przełożenie tortu
300 mlwody
3 łyżkicukru
1 opak.Kisielu smak malinowy Dr. Oetkera
300 gmalin mrożonych
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Krem maślany
400 gmasła miękkiego
330 gcukru pudru
3 - 5 łyżekmleka
5 kropliAromatu waniliowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kisielu smak malinowy Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno dwóch blaszek o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.


Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, pod koniec dodawaj łyżka po łyżce cukier. Zmniejsz obroty i dodawaj żółtka, po czym delikatnie wmieszaj suche składniki.

2

Pieczenie

Masę biszkoptową delikatnie przelej do dwóch form i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić oba biszkopty na 2 części i przykryj ściereczką, by nie obsychały.

3

Przełożenie

200 ml wody z cukrem zagotuj w rondelku, kisiel z 3 łyżkami cukru wymieszaj w 100 ml wody i wlej do gotującej się wody i energicznie wymieszaj rózgą, po czy dodaj mrożone maliny i zagotuj, mieszając łyżką od czasu do czasu, delikatnie, aby maliny się nie rozpadły. Jeszcze ciepły kisiel przykryj folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kisielu. Odstaw do ostudzenia.

4

Masa

500 ml schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową malinową i ubijaj chwilę na zmniejszonych obrotach.


Warstwy biszkoptu nasącz ponczem i przekładaj naprzemiennie kisielem z malinami i masą malinową, pozostawiając górną część biszkoptu. Przełożony biszkopt odstaw do lodówki i przygotuj krem maślany.

5

Krem maślany

Wszystkie składniki miksuj przez kilka minut do uzyskania puszystej, jasnej i lekkiej masy. Szpatułką do tortów nakładaj dookoła krem. Odstaw do lodówki. Po schłodzeniu możesz ponownie wyrównać i wygładzić powierzchnię. Jeśli pozostały jakieś niedoskonałości, nałóż kolejną warstwę maślanego kremu, wyrównaj i ponownie odstaw do lodówki.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj kolorowymi Prymulkami Dr. Oetkera.