Flag

Małe autobusy

6 sztuk
Średni
60 min
Autobusy udekorowane lukrem plastycznym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki czekoladowej Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
100 mlmleka
Krem maślany
100 gmasła (miękkiego)
125 gcukru pudru
1 - 2 łyżkimleka
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
500 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
24 szt.cukierków "lentilek"

Zobacz produkty

Picture - Babki czekoladowej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku murzynka wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek rozłóż równomiernie przygotowane ciasto.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone murzynki odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij z foremek.

3

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszysta masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko i jeszcze chwile ucieraj. Maślanym kremem posmaruj murzynki: wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Polewę gotową mleczną rozpuść w gorącej wodzie. Płynną polewę przelej do miseczki. Pędzelkiem namaluj skrzyżowanie najlepiej na dużej tacy. Pisakami oznacz pasy na jezdni.


Lukier plastyczny zagnieć, uformuj gruby wałek i podziel: lukier biały na 6 równych części. Dwie części zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Każdą część rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 3 - 4 mm. Lukier nałóż na murzynki, wygładź. Odetnij nadmiar lukru. Pisakami namaluj okna, cukierki przyklej jako koła i udekoruj perełkami.