Flag

Eklerki z polewą czekoladową

ok. 20 sztuk
Średni
40 min
Prosty przepis na pyszne eklerki z kremem budyniowym i polane czekoladą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 mlmleka
325 gmasła
250 mlwody
4 szt.jajek
1 opak.Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
Polewa
100 gczekolady mlecznej
50 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu 200 g masła aż do połączenia składników.

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z resztą tłuszczu, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 min do uzyskania z ciasta kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto nakładaj porcjami za pomocą szprycy do dekoracji, w odległości 5 cm od siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

3

Pieczenie

Eklerki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C

4

Suszenie

Następnie zmniejsz temp.

Czas suszenia: 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C

5

Dekorowanie

Przekrój ostudzone eklerki i napełnij je kremem. Czekoladę rozpuść razem z masłem i dokładnie wymieszaj. Polej wierzch eklerków i odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.