Flag

Dżem rabarbarowo malinowy z limonką

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
40 min
Oryginalne połączenie w dżemie – rabarbar, malina i limonka
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
600 grabarbaru
750 gmalin
1 szt.limonki
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Rabarbar dobrze oczyść, obierz ze skórki i odważ 500 g. Maliny zblenduj i przetrzyj przez sito, pozbywając się pestek, odważ 500 g. Pokrojony w jednocentymetrowe plastry rabarbar przełóż do garnka, dodaj przetarte maliny, wyciśnięty sok z połowy limonki oraz Żelfix i wymieszaj. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Po ok. 3 minutach przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Odstaw do góry dnem na ok. ½ h.