Flag

Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką na dużą blachę

ok. 30 porcji
Średni
180 min
Maślana drożdżówka z dodatkiem rodzynek, udekorowana kruszonką! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 grodzynek
150 gmasła (rozpuszczonego)
850 gmąki
1 szczyptasoli
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
200 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
6 szt.jajek
500 mlmleka (ciepłego)
Kruszonka
160 gmąki
120 gcukru
100 gmasła (zimnego)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Ciasto

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Po około 10 minut odlej wodę z rodzynek. Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło oraz rodzynki. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.

2

Kruszonka

W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem, dodaj zimne kawałki masła i szybko zagnieć. Odstaw do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ugniatając dłońmi, delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze. Posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.

3

Pieczenie

Piecz do tzw. do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C