Flag

Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

ok. 30 porcji
Średni
60 min
Ciasto czekoladowe z kremem, wiśniami i malinami w galaretce
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 mlśmietanki 30% tł.
100 gczekolady gorzkiej
300 gmąki
30 gkakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
250 gcukru
200 mloleju
Galaretka
2 opak.Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
750 mlwody (wrzącej)
Poncz
100 mlwiśniówki
50 mlwody
Krem
300 mlmleka
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Obłożenie
300 gwiśni (wydrylowanych)
300 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Śmietankę przelej do rondelka, podgrzej, odstaw z ognia. Dodaj czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Do oddzielnej miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodaj olej, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Na końcu dodaj suche składniki i całość wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Galaretka

Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, do lekkiego tężenia. Ciasto odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Wiśniówkę wymieszaj z wodą i nasącz nią wystudzone ciasto.

5

Krem

Mleko przelej do miski, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez 3 minuty do otrzymania kremowej konsystencji. Gotowy krem wyłóż na ciasto, wyrównaj.

6

Obłożenie

Na kremie rozłóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.