Flag

Czarny tort z kremem i malinami

16 porcji
Średni
40 min
Kakaowe ciasto z kremem śmietankowym i mascarpone
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do ubitej śmietany z mascarpone możesz dodać 30 g posiekanej czekolady gorzkiej 64%.


Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
260 gmąki
400 gcukru
40 gkakao
40 gczarnego kakao
2 łyżeczkiSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczkasoli
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt.jajek
200 mlmaślanki
200 mloleju
200 mlwody
Krem
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonego)
250 gserka mascarpone
3 łyżkicukru pudru
250 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C . Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misie. Następnie dodaj jajka, maślankę i olej, dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.

2

Pieczenie

Połowę masy przelej do formy i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu pierwszego blatu, upiecz drugi z pozostałej porcji ciasta.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty krem. 2/3 kremu wyłóż na pierwszy blat, do kremu dodaj 1/3 malin, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, boki ciasta i wierzch udekoruj malinami.

Porady i wskazówki