Flag

Cytrynowa kostka bez pieczenia

ok. 20 porcji
Łatwy
40 min
Cytrynowa kostka bez pieczenia
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Przełożenie
400 gherbatników
Poncz
2 łyżkisoku z cytryny
100 mlwody
Warstwa budyniowa
750 mlmleka
150 gcukru
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
100 gmasła
Warstwa cytrynowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
Polewa
300 mlśmietany 18% tł.
3 łyżkicukru pudru
3 łyżkisoku z cytryny

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Przy pomocy pędzelka nasącz niewielką ilością ponczu.

2

Warstwa budyniowa

Odmierz 250 ml mleka i wymieszaj dokładnie z budyniami i cukrem.
Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem i zagotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Gorący budyń przelej na warstwę herbatników i rozsmaruj równomiernie. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, nasącz ponczem. Przykryj folią i odstaw do wystudzenia.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij, pod koniec dodając masę śmietanową. Przełóż na wystudzone ciasto. Na masę wyłóż kolejną warstwę herbatników i nasącz je cytrynowym ponczem.

4

Polewa

Śmietanę wymieszaj z sokiem i cukrem pudrem i równomiernie wylej na herbatniki.
Odstaw do lodówki na około 3 godziny, do zastygnięcia śmietany.