Flag

Ciasto ze śliwkami

ok. 16 porcji
Średni
20 min
Pyszne, śliwkowe ciasto na drożdżach suszonych
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
370 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
200 mlmleka (podgrzanego)
80 gmargaryny lub masła (stopione i schłodzone)
Obłożenie
500 gśliwek węgierek (wypestkowanych)
2 łyżeczkicukru pudru (do posypania)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, początkowo na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C do momentu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto ponownie zagnieść, nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu układać połówki śliwek przeciętą stroną ku górze. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.