Flag

Ciasto z kremem jogurtowym, owocami i galaretką

ok. 20 porcji
Średni
60 min
Kruche ciasto, krem jogurtowy i owoce zalane galaretką krystaliczną
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
150 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Krem jogurtowy
50 mlwody
1 łyżeczkaŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
40 gcukru pudru
400 gjogurtu naturalnego typu greckiego
200 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
500 gtruskawek
400 mlwody
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj masło i jajko. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji, rozwałkuj i przełóż do blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 0,5 h.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto włóż do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto odstaw na kratkę do ostudzenia.

3

Krem jogurtowy

Wodę zagotuj i odmierz 50 ml. Zalej nią żelatynę i dokładnie wymieszaj. Cukier puder zmiksuj z jogurtem. Ciągle mieszając dodawaj cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę do jogurtu. Śmietankę ubij na sztywno. Jogurt wmieszaj z ubitą śmietanką. Krem jogurtowy przełóż na wystudzone kruche ciasto. Blachę z ciastem wstaw do lodówki do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj i pokrój na połówki. Ułóż je równomiernie na kremie jogurtowym.


Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Galaretkę pozostaw w lodówce do lekkiego stężenia, a następnie wylej ją na truskawki. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, do dokładnego stężenia galaretki.