Flag

Ciasto orzechowe z rodzynkami

ok. 16 - 18 porcji
Średni
40 min
Chrupiące ciasto na zimowe dni i nie tylko
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciasto drożdżowe wyrośnie szybciej, jeżeli zostanie umieszczone w dużej plastikowej misce ze szczelną pokrywką, wstawionej do gorącej kąpieli wodnej. Zamiast pokrywki można użyć wilgotnej ściereczki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
150 mlmleka (podgrzanego)
3 szt.jajek
Nadzienie
400 gorzechów włoskich lub laskowych (mielonych)
3 szt.jajek
200 gcukru
200 mlmleka
2 łyżkibułki tartej
100 grodzynek
5 - 7 kropliAromatu waniliowego Dr. Oetkera
2 łyżkimleka zagęszczonego, niesłodzonego
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki na ciasto. Całość dokładnie zagnieść. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C, pozostawić do wyrośnięcia tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Orzechy, żółtka, mleko, bułkę tartą, aromat waniliowy, cukier, rodzynki (wcześniej umyte i osączone) miksować przez 1 minutę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, wymieszać łyżką. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika, ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 45 x 28 cm. Nadzienie orzechowe rozsmarować na cieście. Ciasto zwinąć jak roladę, zlepiając końce. Tortownicę o średnicy 26-27 cm posmarować tłuszczem. Roladę umieścić w tortownicy w formie zwiniętego ślimaka. Ciasto posmarować zagęszczonym mlekiem, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać drewnianym patyczkiem.

2

Pieczenie

Ciasto piec na najniższym poziomie piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Ciasto drożdżowe wyrośnie szybciej, jeżeli zostanie umieszczone w dużej plastikowej misce ze szczelną pokrywką, wstawionej do gorącej kąpieli wodnej. Zamiast pokrywki można użyć wilgotnej ściereczki.