Flag

Ciasto mandarynkowe

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Delikatny smak mandarynek i masy serowej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmasła (miękkiego)
200 gcukru pudru
4 - 5 kropliAromatu rumowego Dr. Oetkera
4 szt.jajek
250 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
2 opak.Kisielu smak morelowy Dr. Oetkera
650 mlsoku pomarańczowego
6 łyżekcukru
310 gmandarynek w puszce (1 puszka)
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 mlmleka
Do dekoracji
6 - 8 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kisielu smak morelowy Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło, cukier puder, aromat zmiksować, dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Wystudzone ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać papier.

3

Masa owocowa

Kisiel ugotować na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu dodać 3/4 puszki mandarynek. Kisiel ponownie zagotować, gorący rozsmarować na cieście.

4

Masa serowa

Schłodzoną śmietankę ubić. Masę do sernika zmiksować z mlekiem, połączyć z ubitą śmietaną, wymieszać, rozsmarować na wierzchu ciasta.

5

Dekorowanie

Ciasto udekorować pozostałymi mandarynkami oraz listkami mięty.