Flag

Ciasto DUET orzechowo-czekoladowy bez pieczenia

12 porcji
Łatwy
40 min
Pyszne ciasto bez pieczenia przekładane herbatnikami, kremem budyniowym i orzechami.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Mleko możesz zastąpić 300 ml śmietanki 30% tł.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem budyniowy
36 szt.herbatników (ok. 210 g)
500 mlśmietanki 30% tł.
300 mlmleka
2 opak.Budyniu Duet smak czekolada- orzech Dr. Oetkera
300 gkremu czekoladowo - orzechowego do smarowania
60 gorzechów laskowych siekanych (po 30 g na każdą warstwę budyniu)
4 łyżkicukru trzcinowego (ok. 60 g) lub białego
Dekoracja
30 gorzechów laskowych całych i siekanych

Zobacz produkty

Picture - Budyniu Duet smak czekolada- orzech Dr. Oetkera
1

Spód

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż 12 herbatników na dnie formy. 

2

Krem budyniowy

Odmierz 500 ml śmietanki i 300 ml mleka, dodaj budynie, cukier trzcinowy (lub zwykły) i wymieszaj. Zagotuj, cały czas mieszając do zgęstnienia i uzyskania aksamitnego kremu. Lekko wystudź. 

3

Przełożenie i dekorowanie

Połowę ciepłego kremu budyniowego wylej na herbatniki, rozprowadź równomiernie i posyp siekanymi orzechami. Ułóż drugą warstwę herbatników, wylej pozostałą część kremu, rozprowadź równomiernie i posyp siekanymi orzechami. Ułóż trzecią warstwę herbatników i całość odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu posmaruj kremem orzechowym i udekoruj całymi i siekanymi orzechami laskowymi.


Ciasto wstaw na ok. 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. 

Porady i wskazówki

  • Mleko możesz zastąpić 300 ml śmietanki 30% tł.