Flag

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

ok. 10 - 12 porcji
Średni
20 min
Pyszny i puszysty chleb z dodatkiem pestek dyni i pestek słonecznika. Zasmakuje każdemu!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
800 gmąki pszennej chlebowej typ 750
200 gmąki żytniej typ 750
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
20 gsoli
1 łyżeczkacukru
650 mlwody (letniej)
70 gpestek dyni
50 gziaren słonecznika

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną, makę żytnią, drożdże, sól i cukier wymieszaj dokładnie w misie.
Następnie dodaj wodę i zagnieć na jednolite ciasto ,na koniec dodawaj stopniowo pestki i zagniataj aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 h aż podwoi objętość.
Po tym czasie na oprószony mąką blat wyłóż ciasto, zagnieć lekko i uformuj podłużny bochenek.
Blachę z wyposażenia piekarnika oprósz dokładnie mąką i połóż na niej uformowany chleb.
Oprósz delikatnie wierzch chleba mąką i natnij z jednej strony wzdłuż ostrym, gładkim nożem lub żyletką.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Chleb wyraźnie powinien zwiększyć swoją objętość.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 230° , a na najniższym poziomie ustaw naczynie lub głęboką blachę.

2

Pieczenie

Tuż przed włożeniem chleba do pieczenia wlej do naczynia ok. 1-1,5 l gorącej wody, aby zaparować piekarnik. Od razu wstaw chleb do pieczenia i piecz, aż chleb się wypiecze, a skórka będzie rumiana.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C