Flag

Beza Matcha & Limonka

12 porcji
Średni
20 min
Słodka beza z białą czekoladą i kremem śmietanowym z matchą i limonką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
5 szt.białka
250 gcukru
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
30 gczekolady białej (rozpuszczonej)
Krem matcha
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
0,5 szt.limonek (sok i starta skórka)
5 gherbaty matcha
Do dekoracji
100 gtruskawek
1 szt.limonki
2 gałązkimięty

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temp. 120°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej białka, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Masa powinna być biała i gęsta. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

2

Pieczenie

Z masy utwórz blat o śr. ok. 22 cm, tworząc na środku wgłębienie. Bezę włóż do piekarnika.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C

3

Suszenie

Po tym czasie obniż temp.

Czas suszenia: 150 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C


Bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wgłębienie w bezie posmaruj białą czekoladą. Zapobiegnie to wsiąkaniu masy śmietanowej do bezy.

4

Krem matcha

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj na mniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Na bezę wyłóż masę śmietanową, udekoruj kawałkami truskawek, plasterkami limonki i świeżą miętą.