Flag

Beza Pavlova z różowym kremem i truskawkami

6 porcji
Średni
15 min
Królowa bez w lekkiej, radosnej odsłonie w połączeniu z naturalnie barwioną, różową śmietaną i truskawkami jest idealna na wiele okazji.
Beza jest pyszna w każdej odsłonie, doskonale smakuje sute, z dodatkiem bitej śmietany, masami, kremami oraz owocami. Można ją przygotować jako warstwowy tort bezowy, roladę bezową, małe bezy i beziki oraz jako najbardziej popularną wersję w postaci Bezy Pavlova. Krucha z zewnątrz i piankowa w śr...
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
4 szt.białka
200 gcukru drobnego
1 łyżeczkaskrobi ziemniaczanej
1 łyżeczkasoku z cytryny
Krem
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Śmietan-fixu Różowego Dr. Oetkera
1 łyżkacukru pudru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gtruskawek lub innych ulubionych owoców

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Różowego Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na papierze do pieczenia namaluj  flamastrem okrąg o śr. 20 cm. Odwróć papier, aby flamaster nie pobrudził bezy i ułóż papier na płaskiej dużej blaszce z wyposażenia piekarnika.
Piekarnik nagrzej do temp. 140°C.

2

Beza

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj cukier.
Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.
Dodaj sok z cytryny oraz skrobię i krótko zmiksuj. Gotową masę wyłóż na narysowany na papierze okrąg, rozsmaruj i podnieś łyżką boki do góry.

3

Pieczenie

Bezę włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temp. 140°C, po czym i obniż temp. do 110°C. Susz bezę przez ok. 2 h, następnie pozostaw w otwartym piekarniku do wystudzenia.

Czas pieczenia: 5 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C


Suszenie

Czas suszenia: ok. 120 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C